bestellen-header.png

Steigerhout onderhoud, behandelen in de winter afdekken?

Steigerhout is meestal gemaakt van vurenhout met een originele diameter van 32 x 200 mm. Het hout wordt veel gebruikt in de bouw. Steigerplanken zijn een trend – vooral vanwege de robuuste uitstraling en de massieve dikte van het hout. Regen, wind en zon geven het hout een uniek karakter . Verder zorgen ook bouwmaterialen zoals cement ervoor dat het hout zijn grijze kleur krijgt. Steigerhouten tuinmeubels en binnenmeubels zijn ecologische milieuvriendelijke producten.

... onderhoud van steigerhout meubelen ...

Hoe moet ik steigerhout meubelen onderhouden? Kan ik mijn steigerhout meubel onbehandeld buiten laten staan? Zijn steigerhout meubels onderhoudsvrij? Dit zijn vragen die wij veel krijgen. Er zijn vaak verschillende antwoorden en er zijn vele meningen en verhalen.

... onze mening ...

Steigerhout is gemaakt van naaldhout. Meestal zien we vuren planken, maar ook grenen en lariks planken. De planken zijn er in verschillende kwaliteiten. Daarom deze tip: let bij uw aankoop op de kwaliteit van het hout. Vooral Vurenhout maar ook het meeste grenenhout en lariks hebben de eigenschap snel vocht op te nemen bij nat weer. Dit kan gezien worden als een nadeel wanneer het meubel niet goed wordt geplaatst op uw terras of balkon. Let hier dus vooral goed op. Voordeel is dat het hout ook snel weer droog wordt. Belangrijk is daarom dat steigerhouten meubelen altijd goed op de lucht kunnen drogen. Het snelle drogen van het hout is dan ook een van de redenen dat steigerhouten meubelen (mits goed geplaatst en goed gemonteerd!!) een redelijk lange levensduur hebben.

... steigerhout behandelen???

Het is dan ook niet per se noodzakelijk uw meubelen te behandelen zeggen velen. Sommigen beweren zelfs dat het juist beter is het meubel onbehandeld buiten te laten staan. Wij bij Steigerhouttuinmeubels.nl zeggen uit ervaring dat behandelen van steigerhout met steigerhout beits het meubel ten goede komt mits u het juiste middel op de juiste manier gebruikt. Niet behandelen kan ook, maar als u het hout voedt middels de juiste behandeling en op de juiste wijze dan is dat nog eens levensverlengend. Een fout die veel gemaakt wordt is behandeling van het hout met een lak of beits die niet vochtregulerend zijn. Als het meubel dan ook nog eens rondom behandeld wordt dan is dat vragen om problemen. Er zitten altijd kleine scheurtjes in het gebruikte hout. Hierdoor kan het vocht nog steeds naar binnen en uiteindelijk niet meer naar buiten. Het hout zal dan ook sneller gaan rotten.

... natuurproduct ...

Bedenk dat hout een natuurproduct is. Buiten zal het hout gaan werken. Daarom is ook zo belangrijk dat de meubels op een juiste manier worden gemonteerd. Verder is de levensduur van steigerhout natuurlijk niet eeuwig. Alles wat in weer en wind buiten staat wordt uiteindelijk kwalitatief minder.

... volg onderstaande tips ...

Steigerhout is een mooi product. Om het mooi te houden is een goed onderhoud echter van belang. Daarom een paar tips:

• Plaats uw steigerhouten meubel of tuintafel niet op een vochtige plaats. Zet uw tuinmeubels het liefst juist zo open mogelijk neer, zodat wind en zon het hout droog kunnen houden. Plaats het meubel iets van de grond, zodat de wind er doorheen kan. U zult merken dat uw buitenmeubilair hierdoor nog langer meegaat. Wij adviseren u graag bij de plaatsing van uw meubilair.
• Een waterdichte coating voor steigerhout is niet aan te raden. De ruwe structuur die het steigerhout eigen is maakt dit erg moeilijk. Wel kunt u het hout behandelen met white wash beits- olie of grey wash beits. Deze artikelen kunt u bestellen in onze webshop. Ze zijn ook in onze winkel te koop.
• Voor binnen gebruiken wij droge steigerplanken, waarmee wij de werking van het hout in huis zoveel mogelijk te voorkomen. Kiervoming gaan wij hierdoor tegen. Natuurlijk gaat het hier om een authentiek en natuurlijk materiaal, waardoor de werking van hout altijd aanwezig blijft. Doordat wij gebruik maken van droog steigerhout voor het maken van binnenmeubelen voorkomen wij echter de meeste werking.
• Let bij uw aankoop op de kwaliteit van het hout
• Let bij uw aankoop op de kwaliteit van de montage
• Plaats uw meubelen iets van de grond zodat optrekkend vocht de kwaliteit van uw meubelen minder snel aantast
• Voorkeur heeft het als het meubel goed op de lucht kan drogen
• Gebruik bij behandelen de juiste middelen en laat u adviseren door een specialist, de juiste onderhoudsmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar

... niet doen

• Goedkope meubels kopen die slecht zijn gemonteerd en / of gemaakt zijn van kwalitatief slecht hout
• De steigerhout meubelen plaatsen op balkon of terras waar het water niet kan weglopen
• In de winter een zeil spannen over uw meubels zonder dat daar lucht bij kan komen. Dit wordt een vochtige broeiplek
• Uw meubel volledig behandelen met een niet regulerende lak of beits

arrow_upward